ZÁKLADNÍ ŠKOLA PÍSNICKÁPraha 4 – Kamýk

Předvánoční vaření a´la française

V adventním období ve středu 14. 12. 2022 jsme se rozhodli zpestřit hodiny FJ přípravou jednoduché francouzské speciality v naší školní kuchyňce. Na přípravu i konzumaci jsme měli pouze jednu vyučovací hodinu, proto zvítězila příprava palačinek – les crêpes. I když jsme museli vše zvládnout za tak krátkou dobu, výsledek se dostavil – palačinky krásně voněly i chutnaly.

Máte rádi palačinky? Jde o typickou francouzskou specialitu v oblasti Bretagne. Nejrůznější varianty ochutnáte v celé zemi, ale zejména v tomto regionu je jejich chuť nezaměnitelná. Výborné jsou s potřeným máslem či posypané cukrem. U nás zvítězila sladká varianta, o slané se pouze uvažovalo…

Děti tedy neodolaly palačinkám s marmeládou, čokoládovou pomazánkou a ovocem. Tyto zpravidla sladké světlé palačinky z pšeničné mouky jsou označovány jako les crêpes. Další variantou jsou slané palačinky, tzv. les galettes, které se dělají zejména z celozrnné mouky.

Během vaření jsme si přiblížili francouzskou gastronomii v jednotlivých regionech a s tím spojené stravovací zvyky. Děti byly opravdu spokojené a určitě si vaření v podobném duchu brzy zopakujeme.

 

Na závěr bychom chtěli popřát Bon Appetit a´tous!